Skip to main content

Rummelighed


At dyrke en åben og rummelig atmosfære er afgørende for enhver forening, og de fleste er allerede  rigtig gode til det. En rummelig og inkluderende stemning i jeres forening kan bidrage til at styrke et solidt og positivt fællesskab. Nedenfor tilbyder vi et udvalg af ressourcer, artikler og vejledninger, der fokuserer på at forbedre rummeligheden i din forening. Uanset om du søger råd til at forbedre jeres arrangementer eller strategier til at fremme en mere inkluderende og imødekommende atmosfære, har vi samlet alt, hvad du behøver, ét sted.

Artikler:

Hvordan skaber I mangfoldige og inkluderende frivilligmiljøer? Mange foreninger oplever, at det er svært at få nye frivillige. Det kan der være mange grunde til, men bruger vi i civilsamfundet en for smal kikkert, når vi rekrutterer? Er vores frivilligmiljøer åbne over for andre, som ikke umiddelbart ligner os selv i forvejen? Her kan du læse mere mangfoldig rekruttering og hvordan foreninger kan skabe frivilligmiljøer, hvor alle frivillige føler sig velkomne og værdsatte.


Artikler:

Inklusion af mennesker med handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom Få inspiration og vejledning til at skabe frivilligjobs for personer med handicap. Ved at inkludere handicappede i frivillige aktiviteter fremmer foreninger inklusion og mangfoldighed. Siden indeholder konkrete råd til at gøre frivillige jobopslag og aktiviteter mere tilgængelige, så alle, uanset fysiske eller mentale udfordringer, kan deltage og bidrage. 

Webtilgængelighed på Frivilligjob.dk på Frivilligjob.dk kan du læse retningslinjer for, hvordan du kan gøre frivillige jobopslag tilgængelige for personer med handicap. Dette hjælper foreninger med at sikre, at deres aktiviteter er åbne for alle, uanset fysiske eller kognitive udfordringer. Ved at fokusere på tilgængelighed kan foreninger fremme inklusion og skabe et mangfoldigt og rummeligt frivilligmiljø. Læs mere om, hvordan man kan tilpasse jobopslag for at tiltrække flere frivillige med forskellige behov.


Videnomhandicap.dk er en platform, der tilbyder viden og værktøjer til at fremme forståelsen af handicap. Foreninger kan bruge siden til at skabe et mere inkluderende miljø ved at få indsigt i, hvordan de bedst støtter personer med forskellige typer af handicap. Siden indeholder vejledninger, kurser og ressourcer, som kan hjælpe foreninger med at fremme rummelighed og sikre, at deres aktiviteter er tilgængelige for alle.

Se præsentationsvideo:


Fælles om Fritiden er en platform, der hjælper foreninger og kommuner med at inkludere flere borgere i fritidsaktiviteter, særligt personer med handicap. Her kan foreninger få viden og værktøjer til at gøre deres aktiviteter mere tilgængelige og imødekommende, så alle kan deltage og få glæde af fritidsfællesskaber. Platformen tilbyder desuden inspiration til samarbejde og fællesskab på tværs af organisationer.

Materiale fra Fælles om Fritiden:

Solsikkeprogrammet hjælper foreninger med at fremme inklusion og rummelighed ved at synliggøre usynlige handicap. Ved at blive medlem kan foreninger tilkendegive støtte til personer, der har brug for ekstra hjælp, tid, eller tålmodighed i offentlige eller foreningsmiljøer. Solsikkesnoren er en enkel måde at skabe et mere inkluderende samfund, hvor medlemmer med usynlige handicap kan føle sig set og forstået i sociale og organisatoriske sammenhænge. Dette understøtter foreningers arbejde med diversitet og tilgængelighed.


Forventningsafstemning blandt frivillige og med forældre

Dette inspirationsliste er en guide til at afklare forventninger mellem frivillige, trænere, forældre og medlemmer. Det dækker praktiske oplysninger, forældres involvering, håndtering af sygdomme og særlige behov, samt regler og retningslinjer under aktiviteter og begivenheder. Dokumentet giver også råd om håndtering af udfordringer og kommunikation.

Opmærksomhedspunkter ift. inklusion af børn og unge med særlige behov i foreningslivet

Dette dokument indeholder vejledning til inklusion af børn og unge med særlige behov i foreningslivet. Det beskriver karakteristika ved forskellige udfordringer såsom uopmærksomhed, impulsivitet, hyperaktivitet, utryghed og socialt samspil, og giver konkrete forslag til hjælpsomme indsatser. Anbefalingerne inkluderer visuelle planer, korte beskeder, hyppige aktivitetsskift, samt strategier for at skabe tryghed og støtte socialt samspil. Dokumentet er udarbejdet af Catrine og er en ressource for ledere og frivillige i foreninger.


En guide til rummelighed [På vej]

Her finder du Frivilligcenter Rebilds egen guide til rummelighed, hvor du kan finde gode råd og metoder til, hvordan du kan arbejde med rummelighed i din forening. Se guiden ved at klikke til højre: